דף הבית » אולטראסאונד (סונר)
סריקת אולטרסאונד (סונר), היא הליך המשתמש בגלי קול בתדר גבוה כדי ליצור תמונה של איברי גוף פנימיים. ניתן להשתמש בסריקת אולטרסאונד כדי לנטר תינוק שטרם נולד, לאבחן מצב או להנחות מנתח במהלך הליכים מסוימים.
בדיקות אולטראסאונד משמשות למגוון רחב של מטרות רפואיות:
למטרת אבחון – בדיקות אולטראסאונד יכולות לשמש לאבחון של מגוון מצבים רפואיים, כגון גידולים, כגון סרטן השד או סרטן הכליות, דימום פנימי, בעיות לב, כגון בצקת או דלקת בלב, בעיות בכליות, כגון אבנים בכליות או זיהום בדרכי השתן, בעיות במערכת העיכול, כגון כיב קיבה או דלקת התוספתן, בעיות במערכת האגן, כגון דלקת בשחלות או מומים מולדים. כמו כן הבדיקה יכולה לזהות בעיות במערכת השרירים והשלד, כגון קרע בגיד או דלקת במפרק.
בנוסף, אולטראסאונד יודע לבצע בדיקות מעקב במצבים של מחלות כמו סרטן, בעיות לב, בעיות במערכת העיכול ועוד – כדי לבדוק אם המחלה התקדמה או נסוגה.
שימוש נוסף של אולטראסאונד נועד למטרות טיפול, למשל ניתן להשתמש באולטרסאונד כדי להנחות שתל ללב, למערכת העיכול ועוד.
בדיקות אולטראסאונד ברפואת נשים משמשות לאבחון, מעקב וטיפול במגוון בעיות, כולל סרטן, בעיות הריון ומומים מולדים. לדוגמא, בדיקת אולטרסאונד טרום לידתי משמשת לבדיקה של העובר ברחם אמו. בדיקה זו יכולה לשמש לאבחון של מגוון מצבים רפואיים בעובר, כגון מומים מולדים, הפרעות גנטיות או בעיות התפתחותיות.
סריקות אולטרסאונד פועלות באמצעות גלי קול. מכשיר האולטרסאונד מפיק גלי קול בתדר גבוה, אשר נשלחים אל האיבר או האזור הנבדק. גלי הקול פוגעים ברקמות האיבר או האזור, וחלק מהם מוחזר אל מכשיר האולטרסאונד. מכשיר האולטרסאונד מזהה את הגלים המוחזר וממיר אותם לתמונה על מסך. התמונה שנוצרת בסריקת אולטרסאונד היא תמונה דו-ממדית, אך ניתן להפוך אותה לתמונה תלת-ממדית באמצעות תוכנה מיוחדת.
אנו לא יכולים לשמוע את גלי הקול האלה, אבל כשהם מוחזרים מאיברים שונים בגוף, הם יוצרים "הדים" שנקלטים על ידי הגשושית והופכים לתמונה נעה.
רוב סריקות האולטרסאונד נמשכות בין 15 ל-45 דקות. הן מתקיימות או במחלקת רדיולוגיה בבית החולים על ידי רופא או רנטגן, או במרפאות קהילתיות.
ישנם סוגים שונים של סריקות אולטרסאונד, תלוי באיזה חלק בגוף נסרק ומדוע.
3 הסוגים העיקריים הם:
סריקת אולטרסאונד חיצונית – הבדיקה מועברת על פני העור
סריקת אולטרסאונד פנימית – הבדיקה מוכנסת לגוף
סריקת אולטרסאונד אנדוסקופית – הבדיקה מחוברת לצינור ארוך, דק וגמיש (אנדוסקופ) ומועברת הלאה לתוך הגוף
בדיקת אולטראסאונד אינה מסוכנת. היא אינה פולשנית, אינה דורשת הרדמה או הרגעה, ואיננה גורמת לכאב. הבדיקה פועלת באמצעות גלי קול – אנרגיה לא מייננת, כלומר הם אינם מסוגלים לגרום לנזק לתאים. החשיפה לקרינה מייננת, כגון קרינה רנטגן או CT, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן. עם זאת, בדיקת אולטראסאונד אינה כוללת חשיפה לקרינה מייננת.
בדיקות אולטרה-סאונד במהלך ההריון משמשות למטרות רבות, כולל:
בדיקות אולטרה-סאונד במהלך ההריון הן כלי חשוב לאבחון, מעקב ותכנון הלידה. הבדיקות מבוצעות בשלושה שלבים עיקריים של ההריון ומספקות מידע חשוב על התפתחות העובר ובריאותו. בדיקות האולטרה-סאונד מבוצעות בשלושה שלבים עיקריים של ההריון:
שליש ראשון